Babab.net

Tuesday, October 18, 2011

Tersepit lift


Gambar hiasan ikhsan dari Google.

Korang pernah tersepit lift?  I pernah.  Tapi I bukan nak ceritakan kisah bagaimana I tersepit lift.  Bikin panas jer kalau dikenangkan kisahnya.  Hehe...

Ini cerita hujung minggu lepas kat apartment I lah.  Masa tuh I sedang berjalan kaki menuju ke lift untuk balik ke apartment selepas lunch kat restoran di bawah.  Kira-kira 15 meter di hadapan ada satu couple Cina yang juga sedang menuju ke lift sambil menarik beg troli masing-masing.  Kat belakang I pula ada sorang lagi mamat Cina yang berbadan agak besar berjalan mengekori.

Apabila I sampai kat lift, couple tadi dah masuk lift, tapi beg troli mamat tuh tengah tersepit kat pintu lift!  Terkial-kial mamat tuh menarik-narik begnya.  I cepat-cepat tekan butang lift.  Pintu lift pun terbuka lah balik.

Mamat tuh tersenyum malu sambil dengan segala upayanya menarik beg trolinya masuk ke dalam lift.  Macam berat jer beg dia.

I tengok lift indicator menunjukkan bahawa lift telah penuh tapi kat dalam lift cuma ada couple tadi dengan dua beg troli.  I rasa pelik.  Macam mana lift yang sepatutnya boleh memuatkan lapan orang ini boleh jadi penuh dengan hanya dua orang penumpang?

Mamat yang kat belakang I tadi laju jer memasuki lift.  Kira potong Q lah.  Hehe...  Tapi I masih tercegat kat depan lift.

"Masuklah", mamat yang begnya tersepit tadi menjemput sambil menahan pintu lift.

"Lift dah penuh", I menjawab dengan muka bengis.

"Hah???  Biar betik???"  Lebih kurang begitu lah respons mamat tuh dalam bahasa Kantonis.

Mamat yang berbadan besar tuh pun seakan tak percaya.  Dia melangkah keluar daripada lift, tengok kat lift indicator, dan tersenyum.  Dia kata dia nak naik tangga jer lah... lalu berlalu pergi.

"Dalam tuh jongkong emas ker?"  I berseloroh sambil menuding jari ke beg troli mamat tuh.

Maka berderai lah kitorang ketawa.  Pintu lift pun tertutup lah...


Seriously, I suspek dalam beg diorang memang berisi jongkong emas!  Kalau tidak, masakan lift boleh jadi penuh dengan hanya muatan dua orang dewasa dan dua beg troli yang kecil?  Takkan lah berisi batu pula, ye tak?


Pssst!  Korang suka cerita lift?  I ada dua lagi cerita pasal lift:




19 comments:

  1. Dalam beg ada bayang..

    eh!

    eh!

    ehehehehehe ;-)

    ReplyDelete
  2. sangat dasyat if 3 orang lift leh penuh..^_^

    ReplyDelete
  3. zora penah gak..tersepit kaki o0o0oo..mujur selamat...

    ReplyDelete
  4. i takut dengan pintu lift ni
    takut masa nak masuk pintu tutup
    hoho
    tersepit lif belum pernah lagi tapi tersepit pintu bas pernah

    ReplyDelete
  5. @Syieda_Joy™
    Memang sungguh pelik!

    OMG!!! I baru terpikir...

    Mungkin ada 6 ekor hantu menemani diorang??? :-0

    ReplyDelete
  6. @ZORA
    Ish! Kalau kaki Zora 'tak selamat', ia boleh dijadikan bahan entri menarik untuk blog Zora, kan kan kan?

    Hehe... jangan marah arr... guwau jer... :-p

    ReplyDelete
  7. @una berry
    Phobia dengan pintu lift la nih? Hehe...

    Cik Berry buatlah entri pengalaman tersepit pintu bas. :-D

    ReplyDelete
  8. ngeeeeee :D

    xde nape nape :D

    ngeeeeee :D

    xde nape nape :D

    ngeeeeee :D

    xde nape nape :D

    ReplyDelete
  9. logik gak kot dlm tu ade jongkong emas..hohoho

    ReplyDelete
  10. @d_LA
    Kalau tak pon... mungkin beg diorang sarat dengan barang-barang kemas! :-p

    ReplyDelete
  11. hmmm... ape ek kat dalam beg diorg tu? i punye imaginasi lagi x boleh blah.. terbayang-bayang diorang letak mayat.. hahahahhahaha! adoi..

    ReplyDelete
  12. @MaYa MustWany
    I rasa dia dengan couple tuh adalah kenalan. I tak pernah nampak diorang kat sini sebelum nih. Mungkin diorang baru berpindah ke sini.

    ReplyDelete
  13. @Chieda Hafiz
    Kih kih kih! I pon ada terpikir jugak... tapi diorang perlu memuatkan mayat 6 orang dewasa ke dalam dua beg troli yang kecik tuh untuk menyebabkan 'lif penuh'. :-p

    ReplyDelete
  14. takut la kalau terkepit @ tersepit lift...ngeri mcm kat umah aida pintu lift kalau tertutup mcm nk pecah bunyinya...

    ReplyDelete
  15. haha...memang pelik tu..entah2 memang ada emas kot dlm tu...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FREE ad space here for 3 DAYS!

Jejak kasih #2