Babab.net

Sunday, March 27, 2011

Tips Jejak Kasih

Gambar hiasan diambik dari sini.

Korang tentu pernah mendapat follower yang kat profile diorang tak der link blog?  Ikuti keluhan (dan tutorial) nih:

--> Follower oh Follower

I rasa tak nikmat tak sedap tak best sebab tak dapat follow balik ke rumah diorang.  Kang diorang ingat kiter sombong pulak kan?  Ker diorang memang lebih suka follow jer blog yang diorang suka baca dan tak mintak pon kiter follow balik?

Kekadang ader lah jugak yang meninggalkan link kat shoutbox kiter.  Senang sikit kiter nak jejak.  Kalau blog kiter tak der shoutbox pulak camner nak jejak diorang?  

I akan berusaha sebaik mungkin untuk menjejaki diorang nih dan follow balik.  Baru puas hati.  Tapi camner caranya?

Mr. Google!

Setahu I lah... semua followers pasti mempunyai blog masing-masing, tak kira lah blog diorang aktif ker tidak.  Kalau tidak, camner diorang nak follow/komen?  So, keyword yang penting di sini ialah 'blogspot'.

I ambik contoh follower I yang ke-302, iaitu ateqah1512.


Kat profile dia tak der link blog...


So, I google 'nickname' + 'blogspot' -->  'ateqah1512 blogspot'.

BINGO!

Walaupon search results hanya menemui tiga link, tapi itu dah cukup!  Di link ketiga tuh merupakan profilenya yang satu lagi di blogger.com yang mempunyai link blog:

--> http://umealong.blogspot.com

 Tak tau lah naper Ateqah tak masukkan link blog ke dalam profilenya yang satu lagik tuh.  Kebetulannya pulak dalam entrinya yang terbaru pada 25.03.2011, Ateqah ader bercerita bahawa dia tak kisah orang nak follow dia ker tak, dan naper dia tak meninggalkan jejak/komen apabila berblog-walking --  sebab dia MALAS!  Hehehe... memang tak boleh blah ngan alasannya tuh!


Menerusi pengalaman dan pemerhatian I sendiri lah... boleh dikatakan lebih 90% daripada followers yang tak meninggalkan jejak nih boleh dikesan blog diorang menggunakan Mr. Google dengan meng-google 'nickname' diorang + 'blogspot'.

Yup... kejayaan tak 100% apabila profile follower tuh tak cukup info, nickname yang terlalu general dan tak berkait langsung ngan nama blog diorang, ataupon tak pernah meninggalkan sebarang jejak kat maner-maner blog.  Sekali kalau dia tinggalkan jejak kat maner-maner, pasti boleh jumpa nyer lah!  Hehe...

Hurmmm... berbalik kepada followers blog I, lapan daripada 20 followers terbaru tiada link kat profile diorang.  Ini satu angka yang agak tinggi!  Setuju?  Statistik korang pulak bagaimana?


Bermula dari baris atas dari kiri ke kanan, di petak merah yang pertama ialah fizalinolie.  Mr. Google tak terlibat di sini.  I yang follow fizalinolie terlebih dahulu menerusi blog Ben Ashaari.

Yang tujuh lagik tuh I bertanya ngan Mr. Google dan berikut adalah hasilnya...

1.  fanadz9
--> http://fanadz.blogspot.com

2.  rozita abd rahman
--> http://zieta0704.blogspot.com

3.  jahn abas
--> http://belogjahn.blogspot.com
--> http://jahnscar.blogspot.com

4.  ateqah1512
--> http://umealong.blogspot.com

5.  nurain
--> http://buttersheep.blogspot.com

6.  nana
--> tak jumpa!  kuciwaaaaa!

7.  Ira
--> http://dioralizette.blogspot.com

Fuhhh!  Penat la jugak...

The moral of the story is, cobalah check profile memasing sama ada link blog korang dah dimasukkan.  Kalau belom, cepat-cepat lah masukkan ye?

Kepada semua yang sudi  follow blog I yang lesu nih, terima kasih banyak-banyak!

========================================================
Untuk tips bagaimana nak letak link blog kat profile sila klik sini.
========================================================

76 comments:

  1. mula2 mmg cam ni john. lame2 susah nak cari ikut sangat sebab follower ramai. huhu so mane yg aktif komen. kita follow ehhe

    ReplyDelete
  2. @EmanTheHalia
    Hmmm... betul tuh Eman. Lama-lama biler followers dah semakin ramai sebab dah semakin femes (chewah!)... memang dah tak larat nak jejak cenggini dah. Penat!

    ReplyDelete
  3. wahahahaaa... thumbs up!!
    Rajinnya bro kita ni...
    Blogger picisan cam I ni blhla buat keja2 camni..kalau yg famous amos tu mmg takde keja la kot!? :p

    ReplyDelete
  4. apa itu blog picisan apa itu blog peribadi?
    tak ada satupun menggambarkan aku...

    ReplyDelete
  5. @y u y u Z u l a i k h a
    Itu difahami... Cik Yuyu nyer dah masuk kategori blogger famous/berjaya memang tak larat dah nak buat kerja cenggini. :-)

    ReplyDelete
  6. @Yuslia Suhana
    Thanx Cik Yusliana... ;-P

    Tapi yang famous amos tuh yang tak der masa nak buat kerja cenggini! Hehe...

    ReplyDelete
  7. nad pon dulu tak letak link..
    kih3...
    mne tau..uncle john bg lah dorg tutor... =)

    ReplyDelete
  8. @EL MARIACHI
    Kiter yang tak famous nih kira blog picisan la kot?

    ReplyDelete
  9. @NadiRah
    Oooo... Cik Nad dulu tak perasan bahawa kat profile Cik Nad takder link blog?

    Entri nih nak kasik bloggers yang tak perasan macam Cik Nad dulu, supaya diorang perasan.

    Hahaha!

    ReplyDelete
  10. tak fames pun lagi okey bro'..ada privacy saper pun tak kenal kita...hehhee...makan cendol mamak depan bus stop anytime...

    ReplyDelete
  11. @Syafiq Rosli
    TQ Syafiq singgah sini. I pon dah lama tak terjah blog Syafiq. Nak terjah balik lah! :-)

    ReplyDelete
  12. @EL MARIACHI
    Betul tuh bro... I lebih suka low profile... ;-)

    ReplyDelete
  13. yup2!! betul.. low profile sng.. nak cerita apa pun senang... hihihi kalo femes sgt kena jaga hati byk pihak.. terlajak perahu blh diundur, terlajak kata habis kena bom dgn blogger lain :p

    ReplyDelete
  14. part nie memang selalu kena... kekadang tue guna jugak google, cari link blog follower tue... tue pon kalo dapat... kalo tak dapat ???



    entry terbaru > http://solomolo.blogspot.com/2011/03/femes-wa-cakap-sama-lu.html

    ReplyDelete
  15. err.rupenye takde link.huhuh.takpe2 nanti i masukkan.tenkiu ye.:)

    ReplyDelete
  16. ooo..hari tu saya tolong jugak sisyira cari follower dia..hehehe

    ReplyDelete
  17. masalah negara tu takde link blog..hehe

    nanti nk buat tutorial la..grrr

    ReplyDelete
  18. wowww nasihat yang sangat beguna la! boleh try ni!! NGEEE~~~ TQ!

    ReplyDelete
  19. ye btol tu..kadang2 susah nak jejak diorang balik..thanks for the tip..^__^

    ReplyDelete
  20. setuju ngan eman tu. tapi john memang rajin gile la nak p jejak balik, even takde link blog. serius ! bagus nye john. tabik :)

    ReplyDelete
  21. @Yuslia Suhana
    Kalau famous sangat nanti nak naik ERL pon tak leh! Hehe...

    ReplyDelete
  22. @solo molo
    Information is at our fingertips. Google lah yang terbaik. Kalau kiter tak jumpa benda yang kiter carik kat Google, bermakna benda tuh memang tak wujud ataupon keyword kiter salah.

    Macam #6 tuh... Cik Nana... memang wujud, tapi terlalu banyak Nana! Tak larat lah nak belek satu per satu. :-p

    ReplyDelete
  23. Bro, seriously kc suka after follow diaorg jerit kat shout box. senang kc nak jejak kasih diaorg. If not mcm u lah .. terkial2 cari diaorg balik.

    ReplyDelete
  24. @cik fara @ fanadz
    Bagus Cik Fara! I tengok link blog Cik Fara dah ader kat profile dah. ;-)

    ReplyDelete
  25. @cik fara @ fanadz
    Ooops! I baru perasan yang profile Cik Fara untuk mem-follow tak sama ngan profile apabila mengomen. Cuba Cik Fara klik kat profile sendiri kat senarai follower tuh. Profile tuh yang Cik Fara kena edit. :-p

    ReplyDelete
  26. @NMH
    Hehe... cuba Cik NMH edit profile yang satu lagi tuh yang digunakan untuk mem-follow. Yang itu tak der link blog. TQ! :-)

    ReplyDelete
  27. wahhh..tak sangka saya pun macam itu jugak...hahaha...saya check sekrang... anyway...keep in touch ya...

    ReplyDelete
  28. tu lah..
    kadang2 ada yg follow..
    bila tgk profile..
    link blog x da..
    terkapai2 lah nak cari depa nih..
    ish2..

    ReplyDelete
  29. nape la x terfikir nak wat camtu..thanx encik logo, sgt membantu tu..mmg ramai yg x letak link..siap htr email bagai dah suruh bg link blog..maybe mcm adeq tu kot dia x kisah org follow dia ke x kan

    ReplyDelete
  30. @Ujang9897
    Memang masalah negara. Masalah besar! Har har!

    Cepat lah buat tutorial. Kalau Ujang buat baru lah mesej akan sampai kepada lebih ramai audience.

    ReplyDelete
  31. @Nia
    You're most welcome, Cik Nia.

    Errr... Cik Nia study architecture jugak ker?

    ReplyDelete
  32. @Faziera
    No problemo Cik Faziera. Glad you find the tips useful. :-)

    ReplyDelete
  33. @muniraksasa (;
    Thanx Cik Munira. Follow-memfollow amalan mulia. Kih kih kih! :-p

    ReplyDelete
  34. @kakchik@ella
    Yup KC. Kekadang busy sangat tak der masa nak jejak diorang balik. So kepada mereka yang I terlepas pandang tak follow balik, mintak maaf ye...

    ReplyDelete
  35. @Fauzan 'Jahn' Abas
    Jahn kena check kat profile yang kuar kat senarai follower tuh. Profile komen yang nih ok jer.

    ReplyDelete
  36. @Eazy Izzuddin
    Take it eazy, Izzuddin. Kalau ader kelapangan kiter jejak lah. Kalau tak free, biarkan jer. Nak buat camner? Penat gak nak jejak tuh...

    ReplyDelete
  37. @d_LA
    Hahaha! I masa mula-mula dulu pon buat cenggitu jugak! Email diorang mintak link blog. Tapi sorang jer yang reply. Diorang memang tak nak kiter follow balik kot?

    ReplyDelete
  38. I say man, Logorithmku yang handsome dah makin famous. :wink: Tahniah.

    ReplyDelete
  39. wah..betul lah..byk jugak blog takde link kan..

    ReplyDelete
  40. tq atas info.. kekadang terlepas pandang.. kesian kat orang dok terkial2 mencari..

    ReplyDelete
  41. Adus! nama saya yang pertama. Minta maaf logarithm... Menyusahkan awak. Tapi yang sebenarnya saya tak kisah pun kalau org tu nak follow ke tak. tapi sekarang saya dah letak link bcoz ramai blogger yang lain tegur saya through shoutbox. Nasib baik mereka mengingatkan... atleast mereka boleh jejak... Tapi saya tak kisah org nak follow ke tak... =)

    Apa2 pun logarithm... Awak memang rajin... N thanks berkongsi info yang menarik... Lama tak terjah blog awak =)

    ReplyDelete
  42. owh, bgitu rupanya..

    makaseh share ah

    baru tau ni

    k0f3x

    <= ketinggalan betul, besalah baru belajar kan ^^

    ReplyDelete
  43. susa nk follow sume. kdg2 ade yg xaktif. =.='

    ReplyDelete
  44. @logorithm

    camne nak buat macam ni ek
    --> @logorithm

    Bro, nanti boleh buat tutorial x? huhuhu

    ReplyDelete
  45. @logorithm

    dah diambil tindakan kot... terima kasih atas cadangan...

    ReplyDelete
  46. wah! menarik lah!
    hehe~
    cuba bro john cari saya punya~

    nick ... je. haha~

    =p

    bro john. nak mintka izin copy link ni nask masukkan dalam tab blogger tips and collection.

    hoho~

    ReplyDelete
  47. Haiya Baiduri... I tak hensem laa... apatah lagik famous? Har har har!

    Hey, you know what, Baiduri? you're my Top Commentator at No. 1! Cuba tengok kat sidebar.

    Thanx so much! ;-)

    ReplyDelete
  48. Yup, Cik kejora. Cik kejora biasanya follow balik tak followers yang tak der link blog?

    ReplyDelete
  49. sama gak...jenuh minta tolong pakcik google...bkn semua boleh jumpa...

    ReplyDelete
  50. selalunya kalo takde link, ade masa google jugak..kalo tak..babai je..hihi

    ReplyDelete
  51. logo--
    i setuju sangat2...mujurlah ujang bantu....kalau idak..memang tak tak dapat follow balik blog yang tak ada link blog mereka..

    ReplyDelete
  52. Itu lah pasal aizamia3... penat mencarik ooo...

    Tapi sebelum kita mencarik, baik check kat Shoutbox dulu. Mungkin diorang ader tinggalkan link kat sana.

    ReplyDelete
  53. hoho terharunye baca...sampai cenggitu usaha nak cari...tahniah ye..=) bukan senang tau orang nak bersusah payah cari orang yang xde link tu..termasok comot la..sobsobsob...comot tgk xde link teros comot wat derk..huhu sikap yang xbaik kan?tu la kat belog comot pesan siap2 suruh dorang tinggalkan link dorang =) congratz bro =)

    ReplyDelete
  54. HEHE~bro, da entri baru. sengal betull

    =_="

    kan dah keluar entri mengarut dari saya.ekeke~

    ReplyDelete
  55. mna ader lesu best aper... sharing tu satu yang best.. pasal komen blog ni .... hihihii takder semua okey...

    ReplyDelete
  56. nak follow ramai orang memang boleh tak nak tengok komen kat semua tak terdaya.. nak pulak aku bukan dalam kategori blogger tegar lagi payah..

    ReplyDelete
  57. yup!! betul2.... hehe... sye punyer mule2 pun xde link... classmate gtaw xtaw nk follow camne....

    ReplyDelete
  58. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Maaf lama tak ziarah blog anda

    mmg lerrrr kalau dah ramai mmg sampai lupa.... kalau cari kat ruang follower jenuh cari satu persatu....

    ReplyDelete
  59. huhuuh... gile kencang nak cari macam ni.. haha... kalau dah ramai sangat.. lenguh gak nak cari bro john..

    last2.. tereabai.. mane y termampu jek search..

    ReplyDelete
  60. wauuu...great info..thanx ye...mmg hargai..:)

    with julia..dr blog abg ben :)

    ReplyDelete
  61. Dasyatnya logorithm, satu entri dan cecah 66 komen nih. By the way, thank you sebab sudi drop komen kat blog picisan saya yer..see you again.

    ReplyDelete
  62. sedihnyerr !___!)

    http://ikmalira87.blogspot.com/2011/04/jangan-bersedih-sesungguhnya-allah.html

    ReplyDelete
  63. By the way, dah masukkan blog u dlm my blog list. Keep in touch dear..hehe..

    ReplyDelete
  64. untung la tau kalau nak cari balik.. tapi seronok baca entry ni.. :)

    ReplyDelete
  65. waa.. very2 like..coz mmg pn kekdg geram juga bile owg tu follow kita, tp kita tak dapat follow n tgk blog dye..agak sedeyh la.. nice entry..love it..tq ;D

    ReplyDelete
  66. Terima kasih atas informasi menarik

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FREE ad space here for 3 DAYS!

Jejak kasih #2