Babab.net

Saturday, January 07, 2012

Hujan


Gambar hiasan diambil dari sini.

Bersesuaian dengan musim tengkujuh kali ini, ada tiga buah lagu pasal hujan yang sering bermain di dalam kepala hotak ini... yang sehingga kini masih panas di dalam carta Billboard Top 100.  Main free jer dalam kepala.  Tak perlukan iPod mahupun apa-apa player.  Tak perlukan bateri/elektrik.  Hehe...

Lagu pertama:  Rain Over Me - Pitbull feat. Marc Anthony


Satu yang I menyampah dengan MTV ini -- muncung Pitbull yang sengaja disengetkan secara melampau.  Serius menyampah!


Lagu kedua:  Set Fire to the Rain - Adele


Bengang jugak sebab tak jumpa Official MTV lagu ini kat Youtube!  Memang tak wujud kat Youtube ker?  Siapa jumpa boleh tolong share?  Setelah puas dikuciwakan, akhirnya I pilih jer video ini sebab animasi liriknya menarik.  Boleh ler ikut menyanyi sama... kan kan kan?


Lagu ketiga:  It Will Rain - Bruno Mars


Haaaa... lagu ini kontroversi sikit, terutama sekali buat umat Islam.  I dengar pasal ini pun dari seorang sahabat lama dari sekolah menengah dulu di Facebook.  Terdapat bait lirik yang boleh membawa korang (Muslim) ke arah murtad.  Harap korang tak kisah I share benda ini walaupun I bukan Muslim ye?


If you ever leave me baby
Leave some morphine at my door
‘Cause it would take a whole lot of medication
To realize what we used to have
We don’t have it anymore

There’s no religion that could save me
(Tiada agama yang dapat selamatkan aku)
No matter how long my knees are on the floor
(Tidak kira berapa lama aku berlutut)
So keep in mind all the sacrifices I’m makin’
Will keep you by my side
Will keep you from walkin’ out the door

[Chorus]
Cause there’ll be no sunlight
If I lose you, baby
There’ll be no clear skies
If I lose you, baby
Just like the clouds
My eyes will do the same, if you walk away
Everyday it will rain, rain, rain...

I’ll never be your mother’s favorite
Your daddy can’t even look me in the eye
Oooh if I was in their shoes, I’d be doing the same thing
Sayin there goes my little girl
Walkin’ with that troublesome guy

But they’re just afraid of something they can’t understand

Oooh well little darlin’ watch me change their minds
Yeah for you I’ll try I’ll try I’ll try I’ll try
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding
If that’ll make you mine

[Chorus]
Cause there’ll be no sunlight
If I lose you, baby
There’ll be no clear skies
If I lose you, baby
Just like the clouds
My eyes will do the same if you walk away
Everyday it will rain, rain, rain...

[Bridge]
Don’t just say, goodbye
Don’t just say, goodbye
I’ll pick up these broken pieces ’til I’m bleeding
If that’ll make it right

[Chorus]
Cause there’ll be no sunlight
If I lose you, baby
There’ll be no clear skies
If I lose you, baby
Just like the clouds
My eyes will do the same if you walk away
Everyday it will rain, rain, rain...


Sebenarnya lagu pertama 'Rain Over Me' tuh pun tak berapa senonoh sebab liriknya berbau lucah sikit.  Korang google lah sendiri liriknya ye?


9 comments:

  1. nasib baik tak layan lagu barat ni sangat coz memang dalam halus je mereka guna cara macam tuh

    ReplyDelete
  2. @MaYa MustWany
    Lain padang, lain belalang.

    Ungkapan sebegitu boleh diterima oleh masyarakat/agama lain, tapi tidak dalam Islam. I rasa bukan maksud mereka untuk 'menggunakan cara halus' dan berniat jahat memesongkan mana-mana pihak.

    Kalau tak tahu dan tak sedar, tak per kan? Tapi kalau sekarang dah tahu dan sedar, maka jauhkan jer. :-)

    ReplyDelete
  3. bukan main pilihan la logorithm...,

    saya ada terbaca, lirik lagu yang berunsur nasihat susah diluluskan illuminati.. .herm..

    ReplyDelete
  4. ada lagi satu lagu pasal rain ni

    aku suka lagu November Rain kumpulan Guns N' Roses... woooo tengok video clip dia dengan lagu dia macam satu cerita... walau pun lagu ni lagu rock

    tapi ni bulan januari beb ...

    pasal bruno mars ni ... aku ada bacanya dalam facebook Kaki Masjid.. kalau di terjemahkan english to malay mmg sensetif...

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami...
    excess caj rm400 kereta kemalangan

    ReplyDelete
  5. @Lady Milo
    Perlu melalui kelulusan Illuminati ker? Begitu powerful sekali?

    ReplyDelete
  6. saya suka lihat hujan...

    lagu2 yang uncle syer best....

    ReplyDelete
  7. tak boleh nak salahkan lagu tu....salahkan diri sendiri sbb sapa suh layan lagu tu kalo dah tau maksud lagu tu sgt bertentangan dengan Islam.

    lagu bruno mars tu memang tak sesuai dengan muslim sebab die menyanyi dalam keadaan dia bukan muslim so suka hati dia lah nak tulis lirik camne sekalipun. peminat dia bukan dikalangan Muslim saja ok.Yang jadi masalahnya bile ader muslim yang tak geti english main bedal je layan lagu ni sebab dia tak tau maksud.tu lah pentingnya english edukesyen..ye dak? hahahaha.

    ReplyDelete
  8. Hujan = Sejuk ;-)

    Lagu hanya hiburan.. Juga terapi.. I suka..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FREE ad space here for 3 DAYS!

Jejak kasih #2