Babab.net

Tuesday, September 20, 2011

Here In My Home


Gambar ikhsan Google.

Selamat Hari Malaysia!

Eheh... dah terlewat ker? Hehe...

Tak per lah kan?  Daripada tak update blog langsung ye tak?  Dah semakin malas nak update blog semenjak terkena virus raya. :-p

Ok... bersempena dengan sambutan Hari Malaysia tahun nih, I nak kongsikan bersama dengan korang muzik video berikut yang bertajuk 'Here In My Home' nyanyian Malaysian Artistes For Unity (MAFU) yang telah di-release pada bulan Mei 2008 bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan yang ke-51.


I tak tahu kalau lagu ini ada dimainkan di semua stesen-stesen radio kerajaan.  Yang I tahu, ia selalu dimainkan di TraxxFM (dahulunya Radio 4) tapi I tak pernah pulak tengok muzik video ini keluar kat TV kita.  Pernah ker ia keluar kat TV?  Siapa pernah tengok kat TV cuba angkat tangan tinggi-tinggi?

Memang best sangat lagu ini.  Sungguh 1Malaysia lah dan bertaraf antarabangsa!

Ketika I mula-mula terdengar lagu ini kat TraxxFM (dahulunya Radio 4), I ingatkan ia lagu terbaru dari US ala-ala lagu 'We Are The World'... sehinggalah muncul satu suara yang cukup unik yang cukup I kenali -- suara Jaclyn Victor!  

Gambar ikhsan Google.

Hurm... sempat jugak Arwah Yasmin Ahmad muncul dalam video ini.  Beliau meninggal dunia pada 25.07.2009 pada usia 51 tahun.  :~(

Lirik lagu ini:

HERE IN MY HOME

Verse 1
Hold on brother hold on
The road is long
We’re on stony ground
But I’m strong
You ain’t heavy

Verse 2
Oh there’s a misspoken truth that lies
Colors don’t bind, oh no
What do they know?
They speak falsely

Chorus
Here in my home
I’ll tell you what its all about
There’s just one hope here in my heart
One love undivided
That’s what it’s all about
Please won’t you fall in one by one by one with me?

Verse 3
Push back sister won’t you push back?
Love won’t wait
Just keep pushing on.
Yes I’m strong. You ain’t heavy

Verse 4
Oh don’t you worry about that…
What we have shadows can’t deny
Don’t you know it’s now or never?

Rap
[Bahasa Malaysia]
Bertubi asakan berkurun lamanya
Hati ke depan mencari yang sayang
translation: Years of fears and years of tribulation
The heart keeps searching for that endless devotion

[Mandarin]
手牵手大家一起走,我代表华人开口未来就没有丢走
phonetics: shou qian shou da jia yi qi zou
wo dai biao hua ren kai kou wei lai jiu mei you diu zou
translation: Hand in hand we’ll march like blood brothers
I speak for my people we’ll find peace forever

 [Tamil]
இந்த பயணம் பயணம்.. என் வெற்றி தாகம்,
அந்த கனா காலம்.. நம் வெற்றி ராகம்,
நண்பா.. நண்பா..
phonetics: inthe payanam payanamm yen vettri thaagam
anthee kaana kaalam naam vetri raagam...nanba nanba
translation: May the road ahead quench my thirst for success
May the road behind echo a song of the blessed

[English]
Yes I feel it in my bones and I will let it be known
No matter where I roam this is home sweet home

Sing!


- Words & Music by Pete Teo featuring rap by KLG Sqwad & Altimet
- Reprinted by permission. © 2008 Redbag Music. All Rights Reserved.


Penyanyi, pelakon, DJ & selebriti yang muncul dalam MTV ini:

Afdlin Shauki
Awie
Ning Baizura
Jaclyn Victor
Reshmonu
Pete Teo
Atilia
Jason Lo
KLG Sqwad
Altimet
Suki
Daniel Lee
Nikki Palikat
Melina William
Tony Fernandes
Maya Karin
Harith Iskandar
Singletrackmind
Stephen Chua
Izzy Mohamed
Shebby Singh
Nell Ng
Mak Wai Hoo
Badri Ibrahim
Chan Fong
Mark Teh
Kamal Sabran
Sharifah Amani
Ng Choo Seong
Phang Khee Teik
Jerome Kugan
January Low
Amber Chia
Nick Lee
Liang Yew Cheng
Muid Latif
Chong Ji Ann
Ida Nerina
Muhamad Safwan
Anisa Abd Aziz
Fadly Sabran
Danny One
Nurhanim Khairudin
Joe Loy
Ho Yuhang
Yasmin Ahmad :~(

Yang bertanda bold tuh... korang tahu lah kan?  Mereka adalah dari filem Sepet.


13 comments:

  1. comel kanak-kanak riang ria itu. Lagu tu memang best tapi jarang keluar..

    ReplyDelete
  2. @blog-tips-kurus
    Bermakna lagu ni pernah keluar kat stesen-stesen radio yang lain tapi jarang lah?

    ReplyDelete
  3. betol2..
    suke dgr lagu ni...
    prnh gak dgr kat TV

    ReplyDelete
  4. rindu Yasmin Ahmad dan film2 dia yang best :(

    ReplyDelete
  5. @shafiqabdshukor
    Oooo... pernah keluar kat TV ker? Kat RTM ker private TV stations?

    ReplyDelete
  6. @muchang
    A'ah... rindukan Yasmin Ahmad. Iklan-iklan Petronas dah tak sama dah macam dulu... :~(

    ReplyDelete
  7. @shafiqabdshukor
    Oooo... I jarang jugak tengok NTV7. Lebih kepada TV3 ngan 8TV + TV2.

    ReplyDelete
  8. uihhh taun ni tak ada iklan Yasmin untuk raya dan Merdeka dah tak best lahh... bila tengok video tu memang bermakna sungguh....

    buat pembaca blog kami
    firestartingautomobil.blogspot.com
    bukandoktorveterinar.blogspot.com
    Jom Terjah entry terbaru ??
    air balang kawin

    ReplyDelete
  9. kiut la budak2 kecik tu bro. BTW, when can we mit for a drink?

    ReplyDelete
  10. heyy ni lagu favorite saya... :)
    dah lama tak dengar lagu ni & dah lama cari2 lirik dia...thanks btw...:)
    rindunya kat Allahyarham yasmin ahmad...skrg dah takde lagi iklan yg best2 & menyentuh hati...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FREE ad space here for 3 DAYS!

Jejak kasih #2