Babab.net

Saturday, July 23, 2011

Logo baru untuk Ben Ashaari!

Selepas I menang logo contest <-- klik untuk blogger popular EqbalZack.com, tetiba timbul pula idea untuk mencipta logo baru untuk blogger otai pujaan ramai iaitu BenAshaari.com.  I terus sketch idea tersebut di atas apa jua kertas yang tercapai pada masa itu, iaitu sekeping sampul surat!  Kang idea hilang kang menyesal pula kan kan kan?  Hehe...

Kebetulan pula Ben pun ada menyatakan keinginannya untuk memperbaharui logo Kelab Blogger Ben Ashaari kat sini.  Agaknya Ben jeles tengok EqbalZack.com yang kini mempunyai logo baru yang power kot?  Har har har!

Ben jangan marah aaa... gurau jer. :-p

Berikut adalah logo ciptaan dari logorithm, ikhlas buat Ben Ashaari yang telah banyak membantu mempromosikan blog picisan ini.

KONSEP LOGO

1.  Huruf-huruf 'b' dan 'a' yang diambil dari singkatan nama 'Ben Ashaari' digunakan untuk mencipta Logotype/Wordmark ini.

2.  Huruf-huruf kecil 'b' dan 'a' yang 'overlapping' menggambarkan blog BenAshaari.com yang bersantai dan bersahaja.

3.  b = Ben bercakap/berbicara/mengomel; a = Anda komen.

4.  Kedudukan a yang lebih tinggi daripada b menggambarkan Ben yang amat menyanjungi, menyayangi, dan mendahulukan orang tuanya.

5.  Warna-warna merah dan oren digunakan kerana setahu I lah... itulah warna-warna kegemaran Ben.  Tapi kalau nak tukar pun ok jer.  No problemo.


VARIASI #1

Logo penuh.












Logo 'standalone'.















Untuk kegunaan dalam logo Kelab Blogger Ben Ashaari yang diperbaharui.


VARIASI #2










Logo penuh.














Logo 'standalone'.















Untuk kegunaan dalam logo Kelab Blogger Ben Ashaari yang diperbaharui.

















So... amacam Ben?  Ok ker?  Dah boleh menghentikan pencarian?  Hehe! :-p

Silakan komen ye korang-korang.  Tak kisah komen-komen negatif tapi biarlah membina ye?

Terima kasih!


*Entri ini mendapat entri balas dari Ben Ashaari kat sini.

34 comments:

  1. Semat ah! Yang logo standalone tu canggih. Tapi kan, nape kedua-dua bintang dalam logo standalone tu senget sikit ek?

    ReplyDelete
  2. tu dia.......

    uncle..
    ayu suka lah hasil ciptaan uncle..
    sebab apa?
    sekarang abang eq dah tukar gambar di FB pada logo ciptaan uncle..
    rasanya ben suka ni....

    ReplyDelete
  3. Semuanya i suke. Sukarnya utk buat pilihan. hermmmmm....

    ReplyDelete
  4. @Wahida
    Thanx Cik Wahida. :-)

    Bintang tuh I sengaja sengetkan tapi logo BA kat dalamnya tak senget. Nak kasi dinamik sikit...

    ReplyDelete
  5. @Citarasa Rinduan
    Thanx Cik Ayu.

    Yup... I perasan Eq dah gunakan logo yang I buat tuh. I rasa logo tuh berjaya memberikan impak dan identiti kepada Eq. :-)

    Harap-harap Ben akan suka ler... hehe...

    ReplyDelete
  6. @GreenAppleKu.com
    Kalau kena jugak buat satu pilihan, macam memilih suami, yang mana satu pilihan Cik GA? ;->

    ReplyDelete
  7. bro ! email kat saya dua dua logo tu ..benashaari@yahoo.com .. tqqqq..

    ;) nak buat entri ..

    ReplyDelete
  8. hahh tu dia..
    abg ben siap nak buat entry lg..
    dah berkenan la tu.. lalala~

    ReplyDelete
  9. bagi aku, lagi semat logo #1 tu. ni nak kena komen kat blog brader ben jugak ke?? ;p

    ReplyDelete
  10. waaaa..hebak ah!
    sukeeenye..
    cantik2..
    wat kan untuk saya bole?
    kikiki =p

    ReplyDelete
  11. peh! sempoi.. caya la bro.. hehe..

    ReplyDelete
  12. i choose d second one! yg first tu cam banyak putih2 kat letter ba tuh! heheee ... pandai2 jer!

    ReplyDelete
  13. wahhh...comey2, kreatif la bro nih..:)

    ReplyDelete
  14. wow! cantik lah..konfem BA suka nih..good luck yea :)

    ReplyDelete
  15. style giler..nmpak cm urban style lah!

    hebat2!

    ReplyDelete
  16. Cantik, simple...meaningful...suka nya tengokkk...kreatif la u ni...

    ReplyDelete
  17. suke variasi yang kedua..^_^
    chantek2...

    ReplyDelete
  18. PAKCIKKKKKKKKKKKKKKKK!!! BUAT UNTUK SAYA PULAKKKKKKKKKKKKKK!!!!! HAHAHAHAHAHHA!

    ReplyDelete
  19. kalo syue syada plk SS lah ye?hehe

    thanks 4 ur advice,x bole mkn antibiotik hehe

    ReplyDelete
  20. wwaaaahhh!!!!!!!!
    sampai kak sunah pon nk gak...
    jeles!!
    huhuhhhu

    ReplyDelete
  21. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    السلام عليكم ورحمة الله و بركاته
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    ~~~~~~~~~جزاك اللهُ خيراً~~~~~~~~~~~~
    Jom Terjah entry terbaru ??
    tip bersihkan lining roof kereta

    wahhhh banyak pembaharuan terhadap blog ban ashaari ni yerrr... kamu mmg tak kering idea... tentu ben suka... sukar nak buat pilihan... terbaikkkk.. aku pilih yang bulat tuuu

    ReplyDelete
  22. pandai wat logo yer...mesti u nie org yg kreatif kn..blh r mntk tlg u watkan header tuk i..hehehehe

    ReplyDelete
  23. I thot u architect rumah jer .. rupa2nya arkitek logo gak eh. Good job arr bro.

    ReplyDelete
  24. Terima kasih kepada semua yang sudi singgah dan komen! Muah muah!

    Sorry I tak dapat nak jawab semua komen sebab kalau kat opis I busy ngan kerja. Kat rumah pulak sekarang tengah busy ngan projek logo contest terbaru. Hadiah besar punya! Tengah bersemangat menyempurnakan design logo nih.

    Kelak I akan perlukan sokongan kalian sekali lagi untuk tolong vote. <-- Ini yang I tak suka sebab logo yang buruk pon boleh menang kalau menerima vote tinggi.

    Mungkin I akan perlukan bantuan Ben lah nanti... :-p

    ReplyDelete
  25. logo yg pertame tu lgi smart..suke²!

    ReplyDelete
  26. @MuaZijaH
    I pon suka logo pertama. Tapi betul jugak lah Ben pilih logo kedua sebab ia lebih flexible. 'B'nya boleh standalone tanpa 'A'.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

FREE ad space here for 3 DAYS!

Jejak kasih #2